sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Keräilijöitä...

Meinasin kirjoittaa, jotta oksennuskaukaloita, siihen tarkoitukseen kun nämä ruokalaput vähän ovat... Pikkuneidille ottaa helle koville ja ruoka tuppaa tulemaan ylös, näihin on sitten kätevä tähdätä, ei ole koko lapsi ja ympäristö mönjässä. Olivat sellainen pikainen pakko-ompelus, muut taskulliset ovat jo pyykissä ja lisää siis tarvittiin, helle kun näyttää jatkuvan. (Hellittäis edes vähän tässä meidän kohdalla, näillä ilmoilla on sääli kökkiä sisätiloissa.)

Kangas on vanha pöytäliina, sellainen kosteuttapitävä, mutta nimi ei tule vaan mieleen. Meinasin jo kerran siitä leikata ruokalappuja, mutta iskikin sääli kaunista liinaa kohtaan, nyt oli raaskittava. Eipä tuo kuitenkaan olisi enää pöydälle päässyt.

PS. Kanttinauhan ompelu olikin kivaa! Pitänee käyttää jatkossakin...

perjantai 26. kesäkuuta 2009

Kirahveja

Annikan inspiroimana tartuin painovermeisiin pitkästä aikaa. Kun viimeksi olen harrastanut kankaanpainantaa, en tykännyt yhtään tästä sabluunalla tekemisestä, liian hidasta, eikä jäljestäkään tullut hyvää, seulatekniikka sen sijaan oli mieleen. Mutta ei tämä sabluunalla tekeminen hullumpaa ollutkaan. Aikaa meni kyllä, mutta ihan hauskaa tämä olikin.

Kankaana on Myllymuksujen bambusingle, joka sitten kuitenkin taitaa olla liian napakkaa, tosin ihanan joustavaa ja pehmoista ihoa vasten. Painovärit ovat Emo-tuotannon. Tarkemmin sanottuna olen sekoittanut painoemulsioon väripigmenttejä, tulee näin edullisemmaksi, kun ei tarvitse tilata kaikkia värejä valmiina vaan voi sekoitella mieluisan värin ja sopivan määrän. Kirahvi on piirretty itse.

Paidan kaava on Ottobre Designin lehdestä 3/2004, joskin muutin kaavaa lisäämällä toisella olalle nepparit - ehkä turhaan.

sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Viron villaa

Puikoille pääsi virolainen villalankaostokseni (Oü Rewool). Siitä tulee Revontuli-huivi, jonka ohje löytyy Ullan sivuilta.

Harvoin onnistun mitään tekemään ilman omia sovelluksiani, eikä tästäkään nyt ihan esikuvansa näköinen tule, mutta onko pakkokaan? Ensiksikin lankani on ohjeen lankaa ohuempaa ja toisekseen haluan harvempaa, kevyempää jälkeä. Ja on vielä kolmaskin syy ;)

Neulottu on jo tätä enemmän, mutta valo ei riitä enää tänään hyvään kuvaan. Ja olen tästä niin innoissani, että oli pakko päästä esittelemään. Joka tapauksessa langassa värit vaihtuvat todella kauniisti, näette sitten. Karkeaahan tuo lanka on, mutta uskon lanoliinikäsittelyn pehmentävän valmiin huivin käyttömukavaksi.

lauantai 20. kesäkuuta 2009

Valmista

Se valmistui, ensimmäinen oikea pitsineuleeni. Olen pettynyt ja minua hieman harmittaa...

Yritin oikein tehdä kaikki sääntöjen mukaan, kerrankin, jopa sen, minkä aina hyppään yli. Levittelin siis palaset lattialle ja kostutin ja jätin yön yli kuivumaan.

Koska tavallinen sumutinpulloni oli hukassa ja lopulta täynnä jonkin sortin myrkkyä, otin sumutukseen vähän järeämmät aseet. Oletteko kokeilleet? Kamalan kätevää ja nopeaa. Siis jos joku ei tiedä tai tunnista, tämä on sellainen painepullo, johon pumpataan ensin painetta ja painetaan napista, niin pullo suihkuttaa veden tasaisesti ilman renkkaamista. Jatkossakin aion kastella neuleeni, se näyttää tekevän ihmeitä ja käytää nimenomaan tätä pulloa. (Toimii kukkien kastelussakin, orkideojani varten tämä onkin alunperin hankittu.)

Ja tässä se sitten on valmiina. Liian isot hihat sanon minä! Löpät... Mitähän tälle tekisi? Hihat on ihan ohjeen mukaan, tuollaiset niistä sitten näyttää tulevan tässä koossa.

Malli: Novitan viimeisimmästä lehdestä, malli 41, lyhythihainen pitsijakku
Puikot: Dropsin pyöröt (terävä, pitkä kärki), koko 4
Lanka: Novita Tennessee, menekki alta 400g, vaikka pidensinkin jakkua

Parasta tässä on, että nyt pääsen tekemään jotain uutta!

perjantai 19. kesäkuuta 2009

Unohtuneita kortteja

Tällä viikolla en tunnu saavan mitään valmista aikaiseksi, koska olen ahkeroinut pitsineuleboleroni parissa sekä pakollisissa ja vähemmän pakollisissa kotihommissa. Tämän viikon nimpparisankareille valmistui kuitenkin pari korttia. Siis valmistuivat jo maanantaina, mutta unohdin ne kuvata ja blogata. Onneksi myös unohtuivat antaa saajilleen, että sain ne vielä kuvattua.


Tämän vaaleanpunaisen korttipohja ja valmiiksi leikatut kukat, sekä laserleikatut pahviperhoset ovat kaikki Sinellistä. Leimasimena on Stampabilities:n kirjeleimasin, joka on joskus muinoin ostettu ehkäpä käsityömessuilta, muttei käytetty vielä kertaakaan.

Tässä toisessa kortissa olen toistanut itseäni ja käyttänyt samaa kirjeleimasinta, kuin tuossa ensimmäisessäkin kortissa. Kukkakuvio oikeassa reunassa on Finnstamperilta. Korttipohja on Sinellistä samoin kuin tuo valkoinen, peittävä kynä, jolla olen koristeeksi tehnyt pilkkuja.

Molempien korttien leimasinmuste on Distress Inkin sävyä Walnut stain, koska musta leimasintyynyni on tilapäisesti hukan teillä, ja hyvä niin, tuo väri sopiikin paremmin, kuin se iänikuinen musta.

Hyvää juhannusta!

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Norsuja ja lankaa

Taas tänään koin taas ryhdistäytymisen ja tein keskeneräisiä pois. Valmistui siis yksi taskuvaippa Fuzzi Bunzin kaavalla. Luulin, että tämä olis ollut Myllymuksujen taskuvaipan kaavalla leikattu, enkä katsonut sen enempää vaan lähdin ompelemaan, siksi vaipassa on tarra neppareiden sijaan. Norsut Br Pul on Myllymuksuilta ja samoin kuivaliinakangas. Kuivaliinakangas on sitä kotimaista kuivaliinaneulosta, jonka olen todennut meillä ehkä siksi kuivimmaksi vaihtoehdoksi, joskin siihen tarttuvat tarrat ikävästi, uudessa versiossa tätä kangasta tuokin ongelma on kuulemma korjattu.

Päivän kohokohta oli paketti Titityyltä! Sain villalankaklubin viimeisen paketin. Samaan toimitukseen olin tilannut vähän muutakin lankaa.

Keltainen on BC Garnin Luccaa, 100% merinoa. Tämän suloisen pehmoisen langan olisi tarkoitus muuttua lapselle villahousiksi (vaippakäyttöön). (Siis muuttua, eikös ne vaan muutu, kun tarpeeksi kauan pitää kaapissa?) Lanka on kyllä pehmoisinta koskaan tapaamaani merinoa, voiko se muka oikeasti toimia villavaippahousuina, kun on noin suloista? Mustat ja ruskeanharmaat kerät ovat Schoppel Wollen Admiral -sukkalankaa (75% villaa ja 25% nylonia) pitsisukkiin, sattumalta tiheys täsmäsi tismalleen vanhasta lehdestä löytämääni pitsisukkamalliin. Vihreä ihanuus on Araucanían Ranco Solid -sukkalankaa (75% villaa ja 25% polyamidia), mukava, ei ihan tasainen väri. Ja vaaleanpunainen on se klubilanka, hempeää ja pehmoista The Natural Dye Studion Angelia (4 ply sock), jossa on baby alpakkaa, kashmiria ja silkkiä. Eikö kuulostakin ihanalle? Kaikki saamani klubilangat ovat olleet todellakin ihastuttavia, mutta en ole keksinyt langoille vielä arvoisiaan malleja. Surku on se!

Ihan lopuksi on pakko kehua Titityyltä saamaani asiakaspalvelua! Kaiken kiireen keskellä Titityyn Tiina ehti auttamaan minua, asiakasparkaa. Suosittelen lämpimästi muillekin ostosten tekemistä Titityyltä.

sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Sifonkitunika

Tämä muistutukseksi itselleni: mieti kahdesti ennen kuin edes aiot tehdä jotain sifongista!

Siis tiesinhän minä, että ei ole helpoin mahdollinen materiaali tuo sifonki (onneksi ei ollut sentään silkkisifonkia), mutta kun mielestäni se oli ainoa sopiva materiaali. Onneksi malli oli superhelppo, mutta muutaman sauman ompelu veikin sitten tolkuttoman paljon aikaa. Ja kankaan leikkaamiseen meni yksi ilta, tai ei leikkaamiseen vaan kankaan asetteluun liukkaalla lattialla. Tarvittiin itse asiassa miestäkin apuun...

Mutta on tämä mukava päällä. Kivan rento farkkujen kanssa ja juhlavampi sitten mustien suorien housujen kanssa.

Malli on SuurestaKäsityölehdestä 6-7/2009. Joskin kaavaa muokkasin sen verran, että kaulanaukosta tein pienemmän. Olisi vielä pitänyt lisätä pituuttakin tunikalle, kun tuota mittaa on itselle siunaantunut hieman enemmän. Kangas on Eurokankaasta.

Koskahan naapurit ihmettelevät, miksi kuvaan itseäni rappusilla?

Onko teillä muuten vinkkejä sifonkiompeluun?

torstai 11. kesäkuuta 2009

Kolmas kerta toden sanoo?

Lapsi sai tänään hatun. Kolmas versio, eikä oikein hyvä tämäkään, hitusen liian iso, mutta toisaalta, eihän se ole hyvä, jos pienestä asti pipo tai tässä tapauksessa hattu kiristää.


Lieri ja päälikangas ovat Stenzon pienipilkullista popliinia Iinulta, sisäpuolen sienikangas TilkkuSadulta. Päälipuolelle oli tarkoitus aplikoida sieni, mutta sitten huomasin, että olinkin jo ommellut koko hatun umpeen. Jäi siis vain ajatusasteelle...


Kaava on se aiemminkin kokeiltu Ottobre Designin ilmaiskaava pienennettynä. Kiva hattu, kiva ommella, mutta enää en yritä tälle kesälle tätä mallia.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Mytty

Neulebolerostani puuttuvat vielä hihat. Olen nyt urakalla kutonut. Suorastaan pakottanut itseni kutomaan, sillä kaiken uuden aloittaminen kiehtoisi enemmän. Mutta jos annan periksi, tämä jää kesken tai ei valmistu ainakaan täksi kesäksi, eikä malli ole oikein käytännöllinen talvella.

Tyttö "auttoi" boleromytyn kanssa. Mytty lenteli ja kastui kuolasta, kun neiti maisteli lankaa. Pienestä on käsityönsiemen lapseen istutettava.


Kirpparilta löysin tänään vanhan, Suuri Käsityökerho -lehden, vuodelta 1978. Paljon siinä oli kaikkea kamalaa, kuten nahkaiset lappuhaalarit lapsille, mutta myös aivan ihanat pitsiset polvisukat, hauskoja tyynyjä supersuloiset virkatut mekot tytölle. Nuo polvisukat ja mekon aion toteuttaa. Muutama muukin hauska idea tarttui lehdestä. Eipä olisi uskonut, että noin vanha lehti on vielä ajankohtainen. (Niin haluaisin laittaa teille kuvat noista malleista, mutta ei taida olla sallittua, jos joku tietää paremmin, kertokaa!)

perjantai 5. kesäkuuta 2009

Römö-hame

Uusi kaava poltteli kovasti pöydällä. Eilen sain leikattua kankaan ja tänään sainkin ommeltua itselleni kesähamosen. Nyt odotetaan aurinkoa!


Kaava on siis Farbenmix Römö Iinulta. Kangas on kirpparilöytö, jonkun vanha verho.


Kankaan löydettyäni tiesin, millaisen mekon siitä itselleni haluaisin tehdä. Suuressa Käsityölehdessä oli tehty vastaavanlainen vanhasta pöytäliinasta, mutta kankaani ei riittänyt sille kaavalle. Hylkäsin kankaan nurkkaan odottamaan. Iinun putiikissa mietin kauan, että viitsinkö tällaista "peruskaavaa" tilata, mutta onneksi tilasin. Hame on juuri sellainen!

Kuva ei tee oikeutta hameelle, näyttää tässäkin kuvassa pötkölle, oikeasti levenee kivasti alaspäin, muttei liikaa. (Ja näyttääkin tosi kivalle hupparin kanssa ;) )

torstai 4. kesäkuuta 2009

Rästihommia

Mikä siinä on, että välillä jotkut hommat vaan jää kesken, kun innostus loppuu? Neulekassissa odottaa kaulahuivi, joka taitaa saada purkutuomion ja melkein valmis kämmekäs, jopa toinen on jo neulottu, ei vaatisi paljon, mutta ei kiinnosta. Ompelupöydällä on vielä yksi aikoja sitten leikattu taskuvaippa (joka ei kohta mahdu enää) sekä plyyshitakki ja tunika neidille (molemmat taitavat olla jo pieniä). Ja pari vaatetta odottaa korjausta. Mieli tekisi vaan toteuttaa uusia ideoita.

Tänään otin itseäni niskasta vähän kiinni ja ompelin viikkoja sitten leikatut sisävaipat (Cuddle Bunsin kaava) valmiiksi ja nepitin ne. Oikeasti ompelin kaksi jo eilen. Muutama muukin tuotos on saanut vihdoista viimein nepit. Näitä vaippoja on nähty ennenkin tässä blogissa, mutta tässä nyt kuitenkin vielä kuva. (Päälinen kirpparilöytö-collegea, sisäpinta valkoista joustofroteeta Eurokankaasta, sisällä bambua, joustofroteeta ja collegea, nepit KAM)


Eilen sain kontaktin myös saumuriini. Säädöt ovat vihdoin oikein ja jälki juuri prikulleen. Nyt puhumme samaa kieltä ja pidän koneestani. Vaippojen reunoista tuli niin hyvät! Tähän asti olen välillä jopa harmitellut kallista ostostani. Vanha, äidiltä lainassa ollut kone teki hyvää jälkeä, mutta sen kanssa meni koko tytön päiväuniaika langoittaessa ja ompelushommat eivät edistyneet, kone oli myös nirso lankojen suhteen ja katkoi niitä jatkuvasti. Tämän kanssa on mennyt aikaa säätöjä ja vermeitä tutkiessa ja tikki ei ole aina ollut kohdillaan. Tässä vaiheessa tarvitsisin ehkä koneen, jossa ei ole mitään säätömahdollisuuksia, ja kone toimii kuin unelma kaikilla materiaaleilla. Mut ehkäpä tuo on ihan hyvä, varsinkin sitten, kun opin hyödyntämään kaikkia sen ominaisuuksia.

Mainitsin, että otin tänään itseäni vähän niskasta kiinni. Pakko oli ommella yksi uusi kauppakassi, niitä kun ei voi olla koskaan liikaa, aina kassit unohtuvat kotiin tai ovat väärässä autossa. Kangas (sellaista tukevaa, paksua, puuvillaista, en muista millään kankaan nimeä) on ostettu pari viikkoa sitten Eurokankaasta, palalaarista, halpaa oli. Kangasta on minulla vielä vaikka toiseen samanmoiseen ja pikkukassiinkin.


Tänään oli myös hyvä postipäivä. Iinulta saapui tilaamani kaavat. Ja myös Suuri Käsityölehti kopsahti postilaatikkoon. Suuressa Käsityölehdessä oli montakin juttua, jotka houkuttaisivat kokeilemaan mm. ruskea pitkä salsahame. Iinun kaavoista leikkasin itselleni heti Römö-hameen. En vaan taida ehtiä ommella sitä huomenna tai edes koko viikonloppuna.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Uudelleen "loppuunmyynnissä"

Tänään käytin äitiäni Ilsen Langassa. (Ja aion mennä kolmannenkin kerran, koska värjäyslankoja en saanut vielä.) Ilse onkin onneksi päättänyt jatkaa nettikauppaansa, mutta pienemmässä mittakaavassa... Olen iloinen!

Tällaisia tarttui tällä kertaa mukaan. Vasemmassa reunassa on OÜ Rewoolia siniharmaassa sävyssä (lisää tietoa edellisessä bloggauksessani), toiset vasemmalta ovat Dropsin Fabel -sukkalankaa (sävy 901), seuraavat kerät ovat samaa lankaa sävyssä 674, oikealla on Katian Bombayta värissä 2002. Muutakin olisin ottanut, mutta äitipä tyhjensi hyllyn ennen minua :) Ja sitten en osannut taas päättää kaikkien ihanuuksien keskellä.

Ja tässä vielä ämpärin seuraaja, liian pieni hattu. Olen varsinainen hatuntekijä, ikinä ei tunnu onnistuvan. Omaa vikaa, mitäs leikkasin ilman saumanvaroja, pienihän siitä sitten tuli, nukelle sopiva. Tätä en kehtaa edes kelleen tarjota, päältä nätti, mut vuoressa töpeksin, unohdin jättää pääliosan vuoreen kääntöaukon ja se jäis sit lierin kohdalle vuoreen ja on typerän näköinen. Mut ei sillä, näitä on todella kiva ommella ja aion leikata vielä yhden, jos siitä tulisi tytölle sopiva. Kapea vakosametti on Myllymuksuilta joku pakanloppu ja pinkki vuori on ihan peruspuuvillaa lähikangaskaupasta.


tiistai 2. kesäkuuta 2009

Loppuunmyynnissä

Katselin eilen netistä, että Ilsen Lanka lopettaa. Jonkinmoisena lankahamsterina oli tietty pakko ajella sinne ostoksille. Toinen reissu on vielä tehtävä, jotta saan yhtä sukkalankaa ja värjäykseen käypää lankaa, Ilse oli siirtänyt ne toiseen paikkaan. Ja taitaa sillä reissulla tupsahdella myyntitiskille muitakin lankoja, kun nyt sinne asti ajelee.

Kaffe Fassett on sellainen, että sulattelen vielä hänen neulemallejaan. Osasta tykkään paljonkin, osa on, hmmm, ehkä hieman liikaa minulle. Mutta nämä Schachenmayr Regia Design Line -sukkalangat (sävyt 4455 ja 4454) , jotka ovat hänen väreissään, ovat (ainakin kerällä) aikas herkulliset. Saa sitten nähdä, miltä sukat näyttävät, kun valmistuvat. Jostain kumman syystä ostin lankaa ohuempana ja vierastan ohuita puikkoja... Katian Olé -sukkalankoja olen ihaillut jo kauan Lankatalo Tapion kaupassa, mutten ole raskinut. Nyt raaskin, kun alessa oli. Sävy on 6704.

Mukaan tarttui myös pari ihan outoa, eikä yhtään minun tyylistä lankaa: Red Heart Bolero valkoisena ja kullanvärisenä. Ajattelin, että josko huivia, kun maksoivat vaan euron. (Turha mennä katsomaan, vein viimeiset...) Katia Bombayssa oli niin herkulliset värit, että tyttö taitaa saada pipoja (väri 2004), nyt jo harmittaa, etten ostanut muita värejä.

Täydellinen heräteostos oli OÜ Rewool (nimi saattaa mennä pieleenkin, en osaa ottaa vyötteestä oikein selvää), joka on 100% virolaista villaa tai käsittääkseni ainakin virolaista villalankaa, joka tapauksessa 100% villaa ainakin. EN meinannut yhtään mitään tällaista, mutta sitten alkoi houkuttaan, kun näin, mitä Ilse oli kutonut vastaavasta langasta. Tästä taitaa tulla Revontuli-huivi, johon ohjeet läytyvät Ullan sivuilta. Väri sointuu kivasti jo aikaa sitten valmistuneeseen tytön Pinwheeliin, eikö?

Niin, ja ostin muutamat Addin pitsipuikot. Suosittelen kokeilemaan, jos ette ole jo kokeilleet! Ihanat kutoa! Koskaan en ole ymmärtänyt, miksi kukaan haluaa ostaa kalliita puikkoja itselleen, tai ylipäänsä kutoa pyöröpuikoilla, mutta kokeiltuani ymmärrän, eivätkä ne kyllä oikeasti kovin kalliita edes ole. Novitat ovat minulla käytössä enää keskeneräisissä töissä jos Addeja tarvitaan muualla.

Ompelin ämpärin

Tyttö tarvitsee kesähattuja, joten kokeeksi ompelin Ottobre Designin ilmaiskaavalla lierihatun. Pienensin kaavaa kokoon 48 (Tutan hatut menee meillä tässä koossa) ja isohan siitä tuli, istuu kuin ämpäri. Nätti, mutta eipä taida tulla käyttöön. Tarvinnee etsiä jostain pää, jolle tuo sopisi ja pienentää kaavaa lisää, malli meinaan on mukava, ei paista aurinko silmiin, tällainen mummot-kanarialla-tyyppinen ratkaisu (sanan taitaa olla lanseerannut Tikkunuottasilla-blogin Maaru).

Päälikangas on puuvillaa Eurokankaasta ja vuoren pilkullinen popliini tietenkin Iinulta.

maanantai 1. kesäkuuta 2009

Me tykätään tenniksestä

Poikkesin viime viikolla kaverin kanssa Triteksillä ja siellä oli hauskaa Nanson kangasta. Oli ihan pakko ostaa. Ja olihan sitä sitten heti kokeiltavakin ja tehtävä vähän trikooharjoituksia.

Tytölle tuli kankaasta Nasta-liivihame (Ottobre 4/2008). Kuten kuvasta näkyy, on se ihan liian iso. Ottobren kaavat ovat meitin kapoisalle tytölle aina liian leveitä ja puntit liian lyhyitä. Pitäis alkaa muistamaan ja leikkelemään sen mukaan.


Ja äiti sai kesätopin. Kaavaa ei ole, vaan on leikattu vanhaa, vanähtänyttä ja muotonsa menettänyttä Hennesin toppia mallina käyttäen.



PS. En muuten yhtää tykkää tenniksestä. Ikinä en osu palloon ja osuessa kohdalle pallo sattuu ikävästi...