keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Collegevillitys

Kun olin lapsi, oli collegevillitys. Kutakuinkin kaikki tehtiin collegesta, tai siitä verkkakankaasta. Ainakin näin muistelen. Collegea on taatusti ollut paljon, koska se on syöpynyt mieleeni niin, että materiaalina college ei ole kiinnostanut yhtään. Muutamat collegehousut ja -takit meille kuitenkin on muuttanut, ja niin olen itsekin muuttanut mieltäni pikkuhiljaa collegen suhteen. Kunnes nyt sitten rysähti kerralla. Lapsille on pakko saada collegehousuja!


Pirpanan housut käyvät uhkaavasti lyhyiksi, joten kesäksi ajattelin kokeilla housuja joustocollegesta. Ohut, velouria vilpoisampi materiaali, jonka mukana ei tule puolet pihasta sisälle kuulostaa kolmen lapsen äidistä erinomaiselle. Niinpä tein Pirpanalle Saimien kaavalla housut. Kaava on kokoa 116. Pidensin hitusen lahjetta ja korotin vyötäröä, lahkeisiin laitoin pitkät kapeat resorit, vyötärö on käännetty. 


Kesää varten tein myös polvihousut Saimien kaavalla. Aiemmin olen laittanut lyhyemmän resorin lahkeeseen polvihousuissa, mutta nyt koitin pidemmällä resorilla, eli niin ettei resori kiristä jalan ympärillä. Todella kiva näin, taidan tehdä myös jatkossa.

Kangas on Royal-Tuotteen uutta joustocollegea. Kankaan pinta on ihanan pehmoista, kangas joustaa kivasti ja on just sopivan ohkoista, mutta itse en tykkää nurjasta puolesta, joka on keinokuituisen oloinen ja tarttui kuiviin käsiini koko ajan kiinni. Näihin tosin nyt tarttuu kiinni melkein kaikki kankaat. Tytön mielestä housut olivat kuitenkin kivan tuntuiset jalassa. Eikä hän ole mistään housuista sanonut koskaan noin, eli ei tämä kangas sitten ehkä kuitenkaan ole hullumpaa. Ja ihan kyselemättä tyttö nämä kehui.

Kyllä te sen jo arvasitte, että tälle tuli collegevillitys!
(Mutta koitan silti olla antamatta lapsille yliannosta tästä materiaalista.)

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Hau hau hau ja vou vou vou...

Tämän paidan koirakangas oli niin meidän pojan näköinen, etten voinut vastustaa. Sopivasti myös uusimmassa Ottobrenissa (3/2013) oli uusi t-paidan kaava, joka piti testata koossa 86 ja ihan sellaisenaan. Tällainen siitä tuli...





Tuollainen juuri yhdeksän kuukautta täyttänyt, liikkuvainen vintiö on himppasen hankala kuvattava. Mutta uskokaa, kiva siitä tuli!


Tällainen siis. Vähän tuossakin tuo assistentti avusti, ja saumat menevät kuvassa miten sattuu. On ne oikeasti suorat... Itseäni vaan haittaa nyt, että musta resori kaulanaukossa osuu juuri sopivassa kohtaa koiran mustaan korvaan ja saa kaulanaukon näyttämään vinolle. Mutta mitä tuolle tekee muuta kuin vaihtaa resorit toiseen väriin, ja siihen en ryhdy.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Pikajuttuja

Välipäivitys pikaompeluksista.

Itselle ompelin pikapikaa Metsolan siksak-kuvioisesta neuleesta kaulaan kiepautettavan huivin. Tälle lienee oikeakin nimi, mutta kun ei tule mieleen, niin ei.


Minulla oli tätä hamstrattuna pieni palanen, joten sen mukaan elettiin ja ommeltiin. Aluksi tuntui, että hieman tuo olisi saanut olla leveämpi, sillä kietoutuu aika jämptisti kaulan ympärille, mutta onneksi käytössä lämmön vaikutuksesta tämä venyy aika reippaasti, eli on oikeinkin erinomainen. Tällainen pitänee tehdä ihan trikoostakin.


Neulatyynykin koki pävityksen, sillä minusta tuntui, että vanha vanutäytteinen neulatyynyni söi neuloja, tai siis pilasi ne, tylsytti. Olen kuullut, että neulatyyny pitäisi täyttää hiuksilla, jotka kuulemma samalla terottavat neulat. En tähän hätään saanut hiuksia mistään, niinpä täytin tyynyni lampaanvillalla. Valitsin värjätyn villan, josta enin rasva oli jo pesty pois. Kuivempaakin laatua olisi voinut laittaa, mutta raaskin vain nämä huopatossuprojektini jäänteen käyttää. Kuvittelisin, ettei villa ole yhtään hiusta huonompi materiaali, mutta tuleepahan sekin testattua. Harmi, että testaamiseen menee useampi vuosi - kuvittelen.


sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Hoops, Hoops!

Kerrankin jostain kankaasta syntyy heti jotain, mitä on aiottukin. Tämä bambi-trikoo näytti niin Hoopsilta (Ottobre 3/2012), ettei tästä muuta voinut tehdä. Ihana kangas ja kiva kaava.

Pirpanalle tein koossa 116 vaaleanpunaisilla kanteilla.


Ja Pikkusiskolle koossa 98 punaisilla kanteilla.


Tytöt saivat itse päättää kanttauksien värit, joskin minun esivalitsemasta kasasta. Siinä olisi mennyt ikuisuus, jos olisivat päässeet koko resorivalikoimasta valitsemaan. Ja tietenkin pelkona olisi ollut joku äitiä miellyttämätön ratkaisu.

Ja mikä parasta, tytöt tykkäsivät hirmuisesti. Paidat päätyivät heti valmistuttuaan päälle.

Muita muokkauksia en tehnyt, kuin pidensin kumpaakin parilla sentillä. 

Nyt odottelen, koska Lillestoffin Princess Castle saavuttaa Suomen. Siitä tulee kanssa Hoopsit, jos vain ehdin ostoksille, ennen kuin kangas loppuu.

torstai 11. huhtikuuta 2013

Ei hyvä!

Onko kellään muulla sama ongelma, että lapsilla on paljon kivoja vaatteita, ja ittellä ei kaapissa mitään? Heräsin tässä yksi päivä siihen, että minulla on vain muutama vaate, joita pidän ja ne alkavat tulla tiensä päähän. Tarvitsen kipeästi uusia vaatteita.

Ajattelin kokeilla Ottobrenin Summer Basic kaavaa lehdestä 2/2013.


Mutta en tykkää! Kangas on kiva, hihat on kivat, mutta siihen se sitten jääkin. Ei ole mun mallinen yhtään. Helma on todella leveä, vaikka sen kai tarkoitus oli istua lantiolle napakasti, paidan malli oikein korostaa jenkkakahvoja ja kainaloihin jää pussit. Harmittaa, sillä pidän tästä kankaasta. Mutta kyllä tääkin tulee loppuun käytettyä, vaikka vaan kotona. 

Tietenkin voisin myös laittaa helmaan vaikka resorin tai kaventaa helmaa ja sivuja, mutta kun ei huvita.

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Tuunasin peittarin...

Eikö ketään muuta ärsytä, että Janomen peittariin ei ole merkitty mittaviivoja? Vai enkö vaan tajua jotain? Joka tapauksessa tuunasin omani. Nyt ei ärsytä enää, paitsi jos tuo teippi ei pysykään tuossa kiinni.


Edit: Teippi löytyi Sinellistä. Ja pari päivää se on nyt kiinni pysynyt.

Sain myös NorppaStiinalta haasteen, jonka säännöt menevät näin:


Tämän pienen palkinnon tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, jolla on alle 200 lukijaa.

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.  
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.  
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.  
4. Heidän pitää valita 11 bloggaaja, jolla on alle 200 lukijaa.  
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.  
6. Ei takaisin haastamista. 


En mukamas ehdi haastaan nyt ketään, mutta suoritan kohdat 1 ja 2. Saanhan anteeksi saamattomuuteni?

Tässä 11 kohtaa minusta:
1. Olen ollut kohta 5 vuotta kotona lasten kanssa vuoroin äitiyslomalla ja vuoroin hoitovapaalla. Hui, miten se aika menee nopeasti!
2. Asun maalla. Meille on 3km valaisematonta soratietä. Eikös se ole silloin maalla?
3. Olen onneton viherpeukalo, mutta aion silti taas tänä vuonna kasvattaa joitain taimia ja hankkia kasvihuoneen ja saada peukaloni vihertämään.
4. Haluaisin meille kanoja ja lampaita. Tai edes niitä kanoja.
5.  Olen malttamaton, mutta toisinaan jaksan nyprätä jonkin pikkujutun kanssa kauankin.
6. Innostun helposti uusista jutuista. Varsinkin kaikki käsillä tekeminen saavat innostumaan liiankin kanssa.
7. Minulla on paha taipumus keräilyyn ja hamstraamiseen. Niinpä kaappeihin on kertynyt kaiken laista, mitä voi vielä joskus tarvita. Monesti on kyllä tarvittukin.
8. Haavelein ulkomaanmatkasta, ihan minne tahansa.
9. Haluaisin oppia tekemään täydellisen kauniita täytekakkuja.
10. Olen teeihmisiä, mutta olen kyllä oppinut viime aikoina juomaan kahviakin.
11. Ompelen öisin.

Haastajan 11 kysymystä minulle:
1. Toinen nimesi? Marja
2. Haastavin käsityö, jonka olet tehnyt? Hmmm. Välttelen haastavia töitä, mutta kenties ulkotakki toiselle tytöistä tai vieläkin keskeneräiset vakosamettifarkut itselle. Tai vapaalla konekirjonnalla tehty seinävaate.
3. Lempivaatteesi ja miksi? Tällä hetkellä se taitaa olla tuo harjoitusversio Maitotyttöjen tunikasta, koska se on niin mukava päällä, ja sen kanssa on helppo imettää poikaa.
4. Minkä taidon haluaisit oppia? Haluaisin mestarileipuriksi, tai hopeasepäksi. Itseasiassa myös nypläyksen opettelu on listalla. Ja haluaisin myös hyväksi valokuvaajaksi. Kyllä näitä löytyy!
5. Jos saisit yhden tavaran ilmaiseksi juuri nyt, mikä se olisi?  Jos auto lasketaan tavaraksi, niin sellainen, tarpeeksi tilava ja vähäkulutuksinen, kiitos! Jos sitä ei lasketa, niin sitten tarvetta olisi ehkäpä teollisuussaumurille.
6. Mihin matkustat seuraavaksi? Kenties Tallinnaan...
7. Lempi tv-ohjelmasi? Meillä ei näy televisio (koska vähän niinkuin unohdettiin asentaa antenni viisi vuotta sitten), mutta Areenasta katselen Uutisvuodon. Ja muutamat muut ohjelmat. Varsinaista suosikkia ei taida olla, kun ei ole hajuakaan tarjonnasta.
8. Kenen julkkiskokin haluaisit kotiisi kokkaamaan ja miksi? Apua, enhän minä muista mitään julkkiskokkien nimiä. Ihan kuka vaan saisi tulla meille kokkaamaan, vaihtelu virkistäisi taatusti.
9. Lempiruokasi? Olen aika kaikkiruokainen, mutta ensimmäisenä tulisi mieleen pinaattikeitto, tacot ja tortillat, hyvä pihvi erinomaisilla lisukkeilla, kotitekoinen leivinuunissa paistettu pitsa... Nyt tuli nälkä!
10. Millaiset olisivat unelmatreffisi? Eipä tässä reffeille enää, kun on 7 vuotta ollut naimisissa. 
11. Turhin tavara, jonka omistat? Oi, näitä on varmaan monta, mutten osaa nimetä yhtäkään. Tai no, vastataan sellainen kynsienkoristelusetti. Hyvä, kun ehtisi joskus lakkaamaan kynnet, saati vielä taiteilemaan niihin koristeita.