keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kaavakokeilu 4 -Little lamb

Syyskuun kaavakokeilun neljäs ja viimeinen kaava oli Ottobrenin Little lamb lehdestä 4/2012.
 

Paita meni lahjaksi, joten sovituskuvia ei ole, mutta riittänee, kun sanon, että oikein hyvä kaava. Koko on 110 ja käyttäjä 107 cm. Hihoja pidensin parilla sentillä ja hyvä niin. Helmaankin lisäsin pari senttiä, mutta ei olisi tarvinnut. Kaulanaukkoon laitoin resorikanttauksen sijasta tuollaisen perinteisemmän resorin, koska lehdessä tuo kaulanaukko näytti niin isolle, hyvä ratkaisu sekin. Tästä tuli omasta mielestä oikein kiva paita ja tulen jatkossa taatusti käyttämään tätä kaavaa.
 
Syyskuun kaavakokeiluhaasteesta on pakko sanoa sen verran, että oli aika epämukavaa kokeilla uusia kaavoja. Sitä on niin kaavoihinsa kangistunut, että olisi mielummin käyttänyt vanhoja tuttuja kaavoja. Välillä ei olisi huvittanut millään ommellakaan, kun halusin selviytyä haasteesta, mutta jonossa oli ns. pakko-ompeluksia, mutta niihin en halunnut kokeilla uutta kaavaa. Toisaalta löysin kaksi oikein hyvää kaavaa, tämän ja Dreamlandin. Ernie-pipokaavakin on hyvä ja varmaan tulen sitäkin soveltamaan jatkossa. Eivätkä Koala-housutkaan hullummat olleet. Hyödyllinen haaste siis kuitenkin.


maanantai 24. syyskuuta 2012

Kaavakokeilu 3 - pääasioita

Pääasioita - en sitten omaperäisempää ja vähemmän kulunutta keksinyt.
 
 
Ruttupipo (Ottobre 4/2012) Pirpanalle. Koko 50 ja leikattu saumanvaroilla. Tietenkin liian iso. Mutta jos sitten keväällä olisi parempi. Meinasin kokeilla tehdä ilman saumanvaroja uuden, ja kenties itsellekin isoimmalla koolla. Punahilkkakangas on tilattu aikoinaan Ikasyriltä.
 
 
Poika sai fleecepipon kaksinkertaisesta ohuesta fleecestä. Kaavana on käytetty Ottobrenin lehdessä 1/2012 Ernie-pipokaavaa. Kangasta ei ollut tarpeeksi, joten madalsin pipoa vähän. Saumurilla hurauttelin ja tottakai pipon korvista tuli erilaiset. Virhe korjattiin surauttamalla korvat pois. No tämä näyttikin sitten ihan peruspipolle, joten tein fleecestä tupsun tuonne päälle ja täytin sen leikkuujätteellä. Aika hauska lörppäpipo tuli tuolle pojalle. Kaava on kokoa 40 ja pojan päänympärys 40,7cm (kuvassa olevan nuken päänympärys on sen 40 cm ja ikä yli 25 vuotta). Leikkasin ilman saumanvaroja. Just hyvän kokoinen tuli sekä nukelle, että pojalle.


sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kaavakokeilu 2

Meidän poika kasvaa ihan kauhean nopeasti ja tarvitsee uusia vaatteita koko ajan. Koska osallistuin syyskuussa kaavakokeiluhaasteeseen, niin olihan housuihinkin kokeiltava uutta kaavaa. Ensin tein mustat velourhousut kokeiluksi ja toiset heti perään sovittamatta kaveriksi Ikasyrin sydänautovelourista.
 
 
Kaava on Ottobrenin Koala lehdestä 3/2012. Tein 68 pituudella ja 62 leveydellä ilman saumanvaroja ja puntteja pidensin. Vyötäröäkin korotin pari senttiä ja kuminauha vyötäröllä on ohjetta lyhyempi, mutta suuret tuli vyötäröstä silti. Muuten ihan mainiot.
 
 
Mustat housut jätin ilman taskuja, kun en viitsinyt nähdä harjoitushousuissa vaivaa, jos onkin ihan huonon malliset. Autopöksyt saivat taskut. Taskujen sisus on yksiväristä velouria, hitusen tummempaa, muttei se käytössä näy. Kanttauksen kohdalta tuo vyötärökohta on sen verran paksu, etten taida jatkossa laittaa taskuja.


perjantai 7. syyskuuta 2012

Kaavakokeilu numero 1

Päätin osallistua haasteeseen, jossa pitää syyskuun aikana kokeilla neljää uutta kaavaa Ottobrenin lastenlehdistä. Heti kättelyssä on pakko todeta, että hirvittävän hankala haaste. Väkisinkin tahtoisi käyttää niitä tuttuja ja turvallisia kaavoja, varsinkin, kun tuo ompeluaika on hyvinkin rajallista. Toisaalta sitä huomaa olevansa hyvinkin kaavoihinsa kangistunut, joten lieneekin syytä vähän irrotella.
 
Tytöiltä puuttuu talveksi pitkähihaiset mekot kaapista.  Jotenkin koen hankalaksi pistää tytöille lyhythihaista tai hihatonta mekkoa kylmään aikaan ja paitaa alle. Siispä kesällä käytämme lyhythihaisia, talvella pitkähihaisia.
 

Mutta sopivaa mekkokaavaa olikin vaikea löytää. Niinpä muokkasin sellaisen Ottobrenin (4/2011) Dreamland-paitakaavasta. Kaava on kokoa 110, mutta reilusti jatkettuna ilman saumanvaroja. Hihojakin pidensin hitusen. Kaulanaukon rypytin ensimmäistä kertaa elämässäni framilonilla ja rakastuin siihen. Todella helppoa ja todella kaunis jälki, joskin mietin, pitääkö tuo kaulanaukko purkaa ja suurentaa ihan hitusen. Nyt vaan pitää sitten ostaa framilonia hurjasti lisää. Framilonilla rypytin myös hihansuut. Helmassa on lintu-applikaatio. Linnulla on jalatkin, todella pitkät sellaiset, jos oikein tarkasti katsoo.
 
Kangas on Eurokankaan ohutta joustofroteeta, todella passelia materiaalia tällaiseen lämpimämpään mekkoon, koska laskeutuu nätisti ja tuntuu ihanan pehmeältä päällä.


keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Itselle suurella säästöllä

Oma vaatekaappi kaipaisi kipeästi täydennystä, uuteen tilanteeseen sopivia vaatteita. Tarvitsisin siis imetykseen soveltuvaa päällepantavaa, joka olisi vielä armollinen runsaille raskauskiloille.
Kaava on vanha tuttu "tissis", eli Me&I:n tunikasta piirretty kaava, mutta omilla muokkauksilla. Tein siis näistä täysin imetysmalliset. Kietaisuosa nousee molemmissa kokonaan ylös.

Harmaa oli ensimmäinen versioni ja uskollisempi alkuperäiselle kaavalle. Hihat pidensin syksyisemmiksi ja vyötärökaitaleen korotin jatkumaan kietaisuosan alle. Takana on vielä solmiamisnauhat. Helma on pidennetty mekkomittaan, niin ja etukappaleita korotettu reilusti, rypytin etukappaleiden sivusaumoja, jotta sain kappaleet istumaan, mutta myös tilaa etuosalle.


Tässä mustassa versiossa jätin pois vötärökaitaleen, mutta katkaisin takakappaleen vyötärökaitaleen yläreunan kohdalta. Takakappale on siis kahdesta osasta. Etukappaleen helmaosa on yhtä kappaletta aina ylös asti, eli kietaisuosan alle. Myöskin tämän helma on pidennetty reilusti mekkomittaan ja hihatkin saivat syksyisemmän mitan. Takana on tässäkin versiossa solmiamisnauhat, vaikkeivat ne kuvassa näykään.

Harmaa trikoo on muistaakseni Moonkidsin trikoota ja ostettu Ikasyristä. Harmaan mekon hinnaksi tuli kutakuinkin kymmenen euroa, kun vastaava kaupasta ostettuna maksaa sadan euron kieppeillä, siis tämän mallinen imetysmekko. Muutama mekko itselle ja ompelukone on tienannut itsensä. Lisäksi nämä molemmat istuvat minulle paljon paremmin, kuin se kaupan vastaava. Olen siis äärettömän tyytyväinen lopputulokseen.