perjantai 26. marraskuuta 2010

Meillä tuoksuvat saippuat!

Suuressa saippuainnostuksessani mikä syy tahansa on kelvannut syyksi tehdä uutta saippuaa. Tällä kertaa keksin tarjota miehelle remonttisaippuaa. Saa nähdä miten tällä lähtee traktorirasvat ja muut.


Kokeilin Saara Kuhan kirjan Rassaajan saippuan reseptiä. Siinä mielessä satsi meni mönkään, että tuoksu on aivan jotain muuta, kuin mitä kuvittelin. Laitoin tuoksuksi eteerisiä bergamotti-, litsea- ja appelsiiniöljyjä, joilla kuvittelin tekeväni raikkan, miehellekin sopivan sitrustuoksun. Metsään mentiin ja kovaa, koska saippuassa on myös kahvinpuruja tuomassa tuoksua ja hienoista kuorivuutta. Tuoksu on aivan älyttömän herkullinen, kuin appelsiinisuklaa kahvivivahteella. Eri rasvat vain ja teen itselleni samalla öljy- ja lisukesekoituksella kuorintasaippuaa. Syötävän hyvän tuoksuista! Tuoksu ei miestä kuulemma haittaa, pystyy käyttämään ja kyllähän nuo eteeriset öljyt ajan myötä (valitettavasti) haihtuvat.


Toinen saippuasatsini on tervasaippuaa. Veljeni on pyydellyt, että tekisin tervasaippuaa hänelle ja vihdoin uskalsin. Hyvin onnistui! Ihana tervan tuoksu. Laitoin 500g rasvoja 30g tervaa (Saaran kirjassa mainittiin 5-20%) vähempikin taitaisi kyllä riittää. Tuoksu on ainakin vielä todella voimakas, mutta minä pidän.

Tervasaippuani on oikeasti paljon tummempaa. Salama tekee väristä liian oranssin ja vaalean. Muotteina käytin fetapurkkeja. Niillä saa kivat reunat saippuaan.

4 kommenttia:

 1. Mulle tulee kamala saippuainto kun seuraan tekeleitäsi! Voin vaan kuvitella hyvät tuoksut ja tekis nyt kyllä mieli kokeilla! Eli auta alkuun, mistä saa materiaalia?

  VastaaPoista
 2. Ääh, kävin nettailemassa ja taitaa tarvita niin paljon "myrkkyjä" ja muuta, etten saa ikinä tehtyä. Esim. älä tee tilassa, missä on lapsia tai lemmikkejä. Sitten olisi odotettava kesää ja tehtävä ulkona...joululahjoiksi olisivat olleet kivat, mutta ei taida ehtiä, eikös ne kuivu kuukauden päivät?

  VastaaPoista
 3. Mun pitäis kans tehdä vielä pukinkonttiin saippuoita. Nyt vielä just ja just kerkeis, varsinkin, jos laittais mukaan viestin, että saa käyttää vasta vuodenvaihteen jälkeen. Inspis vaan on hukassa.

  VastaaPoista
 4. Riikka: Alkuun pääsee hyvin lipeällä ja oliiviöljyllä, muuta ei veden lisäksi tarvita. Tulee erinomaista oliiviöljysaippuaa. Muotiksi kelpaa loistavasti pesty maitopurkki. Lipeän olen ostanut Biltemasta (nimellä kaustinen sooda), toiset tilaavat Lahtisen Vahavalimolta. Lapsi ja lemmikkiasian ratkaisen niin, että teen saippuaa lasten nukkuessa, koirakin nukkuu silloin ja on poissa jaloista, tarvittaessa suljen koissun lipeän käsittelyn ajaksi johonkin huoneeseen. Tai sitten mies saa ulkoiluttaa perhettä mun askartelujen ajan. Lipeä on vaarallista, eikä sen vaaroja kannata väheksyä, mutta niin on kiehuva vesikin vaarallista... Joku saippua saattaa kypsyä kuulemma muutamassa päivässäkin, mutta kuukausi on hyvä varoaika, moni saippua on parhaimmillaan jopa puolenkin vuoden tai vuoden kuluttua tekemisestä. Mun saippuoista mikään ei vielä ole ollut musta tarpeeksi hyvää kuukaudessa. Tutustu rauhassa aiheeseen ja kokeile, tähän jää kyllä koukkuun! Suosittelen lukemaan Saara Kuhan kirjan, siitä saa paljon tietoa ja ennenkaikkea vieläkin enemmän inspiraatiota.

  Samma: Kunpa inspiraatio olis siirrettävissä, jakaisin sinulle omasta mielelläni. Mulla on niin paljon ideoita mun ideakirjassa ja päässä, että en tiedä, koska niitä olis järkevää toteuttaa, kun ei saippuaa määräänsä enempää saa käytettyä. Toivon, että tuo rassaussaippua ja tervasaippua sekä edellinen metsäsaippua olisivat jouluksi kunnossa, hilkulle menee.... Metsäsaippua varmaan ehtiikin. Tervasaippuaan laitoin kuumiamisen takia vettä maksimit, mutta vaikuttaisi kypsyvän suht nopsaan, jännityksellä odotan.

  VastaaPoista

Ilahduta päivääni jätämällä merkki käynnistäsi. :)