torstai 3. tammikuuta 2013

Pelastus unohdukseen - kotitekoiset roihut

Mitä tehdään, kun huomataan uudenvuoden aattona, että ne roihut jäivät ostamatta? Sitä tehdään tietenkin itte!


Ensin tietenkin kerätään vuosi tai talvi (tai joku aika ainakin) sekä kynttilöiden jämiä että säilykepurkkeja. Itse käytin ananas- ja tonnikalapurkkeja. Kynttilänjämät sulatetaan vesihauteessa. Sydänlankaa olen aiemmin tilannut Lahtisen vahvalimolta, mutta nyt kokeilin veljeni tuomia, jotka ovat tarkoitettu ulkosoihtuun sydänlangaksi (ovat muuten huomattavasti halvempiakin). Sydänlanka liimataan pestyyn metallipurkkiin. Itse liimasin kuumaliimalla, joka ei kuitenkaan ole se paras mahdollinen, sillä liima saattaa sulaa roihua poltettaessa ja sydänlanka kaatua, varsinkin, jos kynttilämassassa on liikaa parafiinia, jonka sulamislämpötila on alhainen (parafiini nesteytyy helpommin, eikä pidä sydänlankaa pystyssä). Toisaalta olen huomannut parafiinin auttavan roihua palamaan paremmin, kun massa sulaa kovillakin pakkasilla reunoihin asti, mutta tämä ongelma lienee hoidettu myös tarpeeksi vahvalla sydänlangalla. Paras kiinnitystapa sydänlangalle on kuitenkin kuulemma silikoni, mutta nyt oli helpoin ja nopein kiinnittää kuumaliimalla.

Sitten vaan sula kynttilämassa kaadetaan purkkeihin ja annetaan jäähtyä ja jähmettyä. Meillä oli kiire näiden kanssa, joten hain pakkasesta isoja, ohuita kylmäkalleja, joidan päällä nämä jähmettyivätkin todella nopeasti. Toki nämä olisi voinut viedä uloskin, mutta täällä satoi vettä ja m,uutoinkin kokonaan sulan, kuuman steariinin siirtely ei välttämättä kannata. 

Roskat vanhoista kynttilöistä voi poimia pois sulatusvaiheessa, vaikka ne kyllä jäävät kattilan pohjalle hyvin. Lisäksi näissä roihuissa ei ole muutoinkaan niin tarkkaa, jos siellä on roska tai pari rumentamassa..

Noin tunnissa valmistui kahdeksan roihua melkein kokonaan roskiskamasta. Helppoa, halpaa ja nopeaa! Ja nämä toimivat!

3 kommenttia:

  1. Loistoidea! Mutta ei taida auttaa enää uudenvuoden aattona, jos ei ole yhtään säästellyt niitä kynttilänjämiä...;)

    VastaaPoista
  2. Minna, näppärä tapa hukata jämiä. :)

    Niinu, siksipä julkaisin tämän nyt, niin kaikki voivat aloittaa jämien keräämisen justiinsa. :) Mulla on taipumusta keräillä jatkuvasti kaikkea, mitä voisi joskus tarvita (ja sen kyllä huomaa)...

    VastaaPoista

Ilahduta päivääni jätämällä merkki käynnistäsi. :)