keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Huppari hoikalle lapselle

Kun lapsi on hoikka, on vaatteiden ostaminen ja tekeminen jokseenkin haasteellista. Hoikalle lapselle on kaavoitettu hyvin vähän vaatteita puhumattakaan kauppojen valikoimasta. On monta kauppaa ja vaatemerkkiä, jotka voin suosiolla jättää välistä, kun etsin Pirpanalle vaatteita. Ommellessa olen sentään oppinut automaattisesti kaventamaan kaavaa ja jättämään sivusaumanvarat pois.

Mieltä lämmitti uusin Ottobrenin lehti (4/2012), jossa oli aika monta kapeaa kaava. Päätin kokeilla hupparin kaavaa (Autumn Forest), koska se tuntui turvalliselta, hupparissa kun ei liika leveys juuri haittaa. Siksipä laitoin oikein saumanvaratkin mukaan.


Leveys on just passeli, tai siis kapoinen, leveyttä olisi voinut olla hupparissa enempikin, mut istuu tosi kivasti. Samalla kaavalla, eri hihoilla oli tehty paitakin, joten se tulee seuraavaksi sitten työn alle. Pituutta lisäsin reilun käänteen verran, hyvä niin.


Hupussa tuli kiristettyä kanttausta liikaa, osittain tarkoituksellakin, tuo huppu on nimittäin jättimäinen. Sen olisi toisaalta voinut kyllä vuorittaakin, niin olisi ollut kivemman näköinen.

Onko kenelläkään muulla vaikeuksia tajuta ompeluohjeita? Ottobrenin kanssa saan usein miettiä hetken, jos toisenkin, jos luen ohjeet. Tuota vetoketjuhalkiota en meinannut tajuta millään. Kyllähän se sieltä sitten tuli, kun alkoi vaan tekemään, mutta ei siitä priima tullut. Periaatteessa sen voisi jättää poiskin, huppari sujahtaa pään läpi helposti myös vetoketjua avaamatta. Ehkä siis seuraavaan huppariin laitan vuoritetun hupun ja unohdan vetoketjun tai harjoittelen uudelleen tuota halkiota.

Mutta muutoin, oikein sopiva kaava, suosittelen!


7 kommenttia:

 1. Hieno tuli, vaikka ohjeet olivatkin vaikeaselkoiset :)

  VastaaPoista
 2. Hieno huppari, mulla on samantyylinen suunnitteilla, oma tyttäreni kun valitsi myös punapalloista hupparikankaaksi. Minullakin on hoikka tyttö ja katselin tuota kapeaa kaavaa. Olen huomannut noissa Ottoben kaavoissa useinkin ongelmallisuuksia. Pakko mitata joka kerta lapsen mitat ja kaavan mitat ja sovitella, vaikka kuinka olisi mittataulokosta oikean koon katsonut. Minulla meni monta vuotta opetellessa kanttamaan vaatteita. Joka paikassa oli ohjeena vain "huolittele kaitaleella", mutta missään ei ollut ohjetta kuinka se tapahtuu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos hanna-naa! :) Värit ovat oikein ihanat tässä, mutta mua yhä harmittaa tuo kanttaus.

  Kiitos Mimmu! Ottobrellä on tosiaan yleensä hyvinkin leveät kaavat, joskin parannusta aiemmasta on tullut. Silti sitä saa melkein jokaisen kaavan kaventaa ja tarkistusmitata. Lisäksi ompeluohjeissa kyllä välillä tuntuu, että ne on tehty ammattiompelijaa varten, yleensä ohitankin ohjeet, kun niiden tajuamiseen menee liikaa aikaa. Ja sitten sitä saakin ihmetellä ja pähkäillä, että miten jokin asia tehdään. :)

  VastaaPoista
 4. Hoikan tyttelin äitinä on ihanaa, kun joku antaa vinkkejä mitkä kaavat sopii hoikkikselle. Usein harmittaa, kun tekee jotain ja sitten ne on hurjan leveitä eikä tule käyttöön sen takia... Ihana huppari!

  VastaaPoista
 5. Kiitos NorppaSgtiina! Miksipä sitä tietoa itellään panttaamaan, varsinkin kun hoikkisten vaatteet on tosissaan hankala juttu, niinkuin varmaan myös, jos lapsi on standardia isompi. :) Oon huomannu, että tästä tiedon jakamisesta on itellekin hyötyä, sillä todella usein käyn täältä blogista tarkistamassa, olenko tehnyt johonkin kaavaan muutoksia ja missäs lehdessä joku hyvä kaava olikaan. :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin tein tuolla kaavalla pojalle hupparin ja kaava tosiaankin istui hoikan lapsen päälle. Katselin jo kaavanpiirtovaiheessa, että huppu on valtava joten pienensin sitä korkeus suunnassa.

  VastaaPoista
 7. PikkuHoo, en tajunnut ollenkaan katsoa piirtäessä tuota hupun kokoa, yhdessäkään hupullisessa vaatteessa ei ole ollut meille sopivaa huppua, niin oletin vaan tämänkin olevan liian matala, tatsi vähän hakusessa, kun en hupullisia vaatteita ole juuri ommellutkaan. :)

  VastaaPoista

Ilahduta päivääni jätämällä merkki käynnistäsi. :)